Mokyklos bendruomenė stiprina komunikacijos įgūdžius: empatinio bendravimo mokymai mūsų specialistams

  • Paskelbta: 2024-02-23
  • Kategorija: Renginiai

Mūsų mokykla žengia dar vieną žingsnį siekdama užtikrinti saugesnę ir atviresnę mokymosi aplinką visiems mūsų bendruomenės nariams. Atostogų metu mūsų mokyklos pagalbos specialistai – psichologai, socialiniai pedagogai, specialieji pedagogai ir kiti su mokinių gerove dirbantys asmenys – dalyvavo intensyviuose empatinio bendravimo (ang. non violent communication) mokymuose, kuriuos įkvėpė ir sukūrė žymus psichologas Marshallas B. Rosenbergas.

Empatinis bendravimas (arba nesmurtinė komunikacija) – tai gilesnio supratimo ir empatiškesnių santykių kūrimo menas, kuris padeda atpažinti ir išreikšti mūsų poreikius bei jausmus taip, kad būtų išvengiama konfliktų ir skatinamas abipusis supratimas. M. Rosenbergas savo metodą pristatė kaip priemonę, leidžiančią žmonėms bendrauti autentiškai ir konstruktyviai, net ir sudėtingiausiose situacijose.

Mokymų metu, kuriuos vedė švietimo ekspertas Gytis Valatka, mūsų specialistai gilinosi į keturis pagrindinius tokios komunikacijos komponentus: stebėjimą, jausmų išreiškimą, poreikių atpažinimą ir prašymų formuluotę. Per praktines užduotis ir grupines diskusijas dalyviai mokėsi, kaip šie principai gali būti taikomi kasdieniame darbe su mokiniais, jų šeimomis ir tarpusavyje, siekiant skatinti teigiamą pokytį ir spręsti konfliktus konstruktyviai.

Mūsų tikslas – kurti mokyklos aplinką, kurioje kiekvienas jaustųsi išgirstas, suprastas ir vertinamas. Empatinio bendravimo principų įtraukimas į mūsų kasdienį bendravimą yra vienas iš būdų, kaip mes siekiame šio tikslo. Tikime, kad šie mokymai ne tik padės mūsų specialistams veiksmingiau dirbti su mokinių emocinėmis ir socialinėmis problemomis, bet ir taps pavyzdžiu visai mokyklos bendruomenei, kaip galima kurti harmoningus ir atvirus santykius.

Mokyklos administracija nuoširdžiai dėkoja visiems mokymų dalyviams už įsipareigojimą tobulėti ir įnešti šią žinią į mūsų bendruomenės gyvenimą. Tikim, kad šios pastangos prisidės prie mūsų bendruomenės stiprinimo ir kiekvieno mūsų mokyklos nario gerovės.

Siekdami užtikrinti, kad empatinio bendravimo principai taptų mūsų kasdienio bendravimo dalimi, planuojame ir toliau organizuoti panašius mokymus ir kurti kuo pozityvesnę palaikymo ir bendravimo kultūrą bendruomenėje. 

Kviečiame visus mokyklos bendruomenės narius – mokinius, tėvus, mokytojus – susipažinti su empatinio bendravimo principais ir kartu kurti dar atviresnę, supratingesnę ir saugesnę mokyklos aplinką. Dr. Maršalo Rozenbergo seminarą lietuvių kalba (4 dalys) galite rasti ČIA.

Kartu mes galime daug!

Nuotraukos:
Agnė Motiejūnė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas