8 klasių kūrybinių darbų paroda „Kunigaikščio Gedimino ekslibrisas“

  • Paskelbta: 2024-05-26
  • Kategorija: Paroda

Gedimino vardo reikšmė siejamas su žodžiais gedėti, gailėti bei minti, galvoti. Klausantis poemos „Giesmė apie Gediminą“ suvoki, kad rašytojas Balys Sruoga vaizdžiai perteikia jausmus, kurie užkoduoti vardo reikšmėje.

Mokiniai ekslibrisą pirmiausia pradėjo kurti nuo eskizo. Mažame piešinyje originaliai ir savitai sukūrė kompozicijos nuotaiką. Idėjų sėmėsi iš knygos „Lietuvių ekslibrisas“ ( Vilnius, 1991) ir internete atrastų pavyzdžių. Tyrinėjo žymių Lietuvos grafikų sukurtus ekslibrisus, analizavo kūrinius, dalinosi savo įžvalgomis ir patys panoro sukurti ekslibrisą Lietuvos didžiajam kunigaikščiui Gediminui.

Didelį dėmesį skyrė  vaizdo ir šrifto komponavimui, naudojo pozityvo ir negatyvo kūrimo principus. Susipažino su iškiliaspaudės grafikos technika  – linoraižiniu. Klišė kuriama raižant linoleumą kalteliu. Kadangi technika yra nesudėtinga, ją išbandė trys susidomėjusios 8-tų klasių mokinės. Visgi daugiausia mokinių pasirinko tušu ir plunksna kurti ekslibrisą. 

Sukūrus ekslibrisą laukė „pasporto“ kūrimas. Išgirdę žodį „pasportas“ mokiniai nustebo ir klausinėjo „Ar dokumentus savo darbui turim daryti, į kokią šalį jie keliaus“? Jiems žodis „pasportas“ pirmiausia asocijavosi su asmens tapatybę patvirtinančiu dokumentu, tačiau tai du visiškai skirtingi dalykai. 

Rėmelio kūrimas ir pjovimas buvo dar viena nauja patirtis, kuri išliks mokinių prisiminimuose.

Linkiu, kad ši paroda Jus įkvėptų kurti Lietuvai. Dėkoju aštuntokams už bendradarbiavimą, kūrybiškumą ir puikius darbus. 

Nuotraukos:
Daiva Naujalytė-Erminienė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas