Lietuvių mitologija Antakalnio progimnazijos erdvėse

    Sveiki, mano vardas Emilija Germanavičiūtė, esu 7-osios klasės mokinė ir noriu su jumis pasidalinti savo projektinių darbų rezultatais. 

    Mano šių metų tema: Lietuvių mitologijos būtybės mene. Kaip darbo produktą sukūriau piešinį ant sienos, kuriame vaizduojama lietuvių mitologija. Piešinį piešiau trimis eskizais, kuriuose vaizduojamos laumė, aitvaras ir ragana.

    Mano idėjos esmė – apibendrinti pasakų iliustratorių darbą, piešiant mitologines būtybes. Kadangi kiekvienas iliustratorius piešia ir įsivaizduoja jas vis kitaip, sujungiau menininkų idėjų detales į vieną piešinį. Taip pat per šį piešinį norėjau atskleisti dovanų ir jų simbolikos svarbą tiek mitologijoje, tiek kasdieniame žmonių gyvenime.

    Teksto apačioje matote tris eskizus, kuriuose matote laumę, aitvarą ir raganą.

    Daugiau apie šias lietuvių mitines būtybes, galite pasiskaityti čia:

    Laumės – deivės, mėgstančios joms patikusius žmones gausiai apdovanoti, o įžeidusius – bausti ir skriausti. Dažnai jos įvardijamos kaip blogosios būtybės dėl savo blogų darbų. Tačiau jos taip pat ir labai padėdavo žmonėms: pabaigdavo nebaigtus darbus, nusipelniusius žmones apdovanodavo (Zylė, 2020).

   Aitvaras – nerami, padauža būtybė. Jis nešdavo žmonėms turtus, gėrybes, maisto produktus, tačiau įžeistas šeimininko galėdavo sudeginti namus (Zylė, 2020; „Gražiausios lietuvių sakmės“, 2011).

   Ragana – ypatingų galių turinti moteris, galinti apkerėti žmones ir gyvulius. Raganos dažniausiai kenkia žmonėms, užtraukdamos ligas, žmones paversdamos gyvūnais ar paukščiais, susargdindamos gyvulius (Zylė, 2020). Tačiau dažnai pasakojama, kaip jos padėdavo kariais ar pagrindiniams veikėjams („Mykolas Žvejas“).

   Piešinį planuoju atlikti per Velykų atostogas.

Nuotraukos:
Emilija Germanavičiūtė

Nepamirškite padėkoti autoriui
Ankstesnės naujienos
  • Elektroninis dienynas
  • Tėvams
  • Mokiniams
  • Mokytojams
Naujienų archyvas